ABC Aquafaby

Warszawa Hoża
Jeszcze parę sezonów temu chyba nikt nie spodziewał się, że mętna zalewa po ciecierzycy zrobi tak zawrotną karierę w kuchni roślinnej. Ta magiczna mieszanka białka i skrobi, traktowana dotychczas głównie jako kulinarne odpady, zrewolucjonizowała świat wegańskiego cukiernictwa. Jej cudowne właściwości odkrył i opatentował Amerykanin Goose Wohlt, szukając produktu na idealną, roślinną bezę. Zmuszając tym samym wielu szefów kuchni do pochylenia się nad tematem i odkrycia nieograniczonych możliwości aquafaby. Dzięki, czemu powstały receptury na szlachetne bezy, puszyste biszkopty, kremowe sosy czy wegańskie makaroniki, a to i tak dopiero początek zaskakujących kulinarnych eksperymentów. Zapraszamy Was na zajęcia poświęcone czarodziejskim właściwościom aquafaby. Warsztaty poprowadzi Michał Lachur, wegański szef kuchni, ekspert od kuchni roślinnej i zdrowego, zbilansowanego odżywiania.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Na zajęciach poznacie praktyczne sposoby wykorzystania aquafaby w kuchni. Prowadzący opowie Wam w jaki sposób przygotowywać z niej niezapomniane sosy, kremy czy roślinne desery. Nauczycie się w jaki sposób ją przygotowywać, by w pełni wykorzystać jej wiążące, zagęszczające czy emulgacyjne właściwości. Do tego dużo wiedzy o zdrowym odżywianiu i wegańskiej diecie. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste. Pracując na wysokiej jakości produktach organicznych, pod okiem szefa kuchni przygotujecie 3 niezapomniane wypieki z wykorzystaniem aquafaby:

W programie:

  • Beza Pavlova z kokosowym mascarpone i sezonowymi owocami
  • Czekoladowy biszkopt na aquafabie z borówkami i kokosowym ganache
  • Wegańska tarta cytrynowa z bezą włoską z aquafaby

Wszystkie przygotowanie na zajęciach wypieki będziecie mogli skosztować na miejscu, bądź zabarać ze sobą do domu. Ciecierzycę, którą wykorzystamy do przygotowania aquafaby zabierzecie ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach wraz z instrukcjami w jaki sposób ją wykorzystać i przechowywać. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz ziołowy napar bądź lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Michał Lachur

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)