Jeśli co roku postanawisz sobie, że będziesz jadł więcej ryb i owoców morza, albo też jesteś już zaprawionym smakoszem, ale brakuje Ci pomysłów na nowe, ciekawe połączenia smakowe to te zajęcia są właśnie dla Ciebie. Marek Kropielnicki pokaże Wam, jak przygotowywać niebanalne dania z makreli, tuńczyka, krewetek i sercówek. Pod jego czujnym okiem nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i ryby oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.).
W programie:
- Makrela w chrupiącej panierce z salsą z pomidorów z chili i kolendrą (nauka filetowania ryby na przykładzie makreli)
- Clam chowder (tradycyjny chowder z sercówkami i warzywami)
- Dim sum z krewetkami, wieprzowiną, sosem teriyaki i dymką
- Tatar z tuńczyka z awokado, marakują oraz ryżem z kalafiora
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar. UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz.18.00.