Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach trwale odczarujemy kasze i nauczymy Was jak – nie wydając fortuny i nie spędzając w kuchni wielu godzin – zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Tym razem w roli głównej: królowa jaglana, kasza kukurydziana oraz komosa ryżowa. Nauczycie się w jaki sposób je gotować, jak je przechowywać oraz w jaki sposób przygotowywać z nich niezapomniane dania. Poznacie rodzaje i wartości odżywcze kasz. Porozmawiamy też o ich dobroczynnym działaniu na organizm. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Zajęcia poprowadzi Dorota Mrówka, szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 2 dania, 1 koktajl oraz 1 deser z kaszą w roli głównej.
W programie:
- Jaglane zielone smoothie ze szpinakiem i młodym jęczmieniem
- Chrupiąca polenta z kurkumą, młodym porem pieczonym z ziołami, karmelizowaną w melasie botwinką i sałatką z liści botwinki
- Nowalikowy bowl: komosa ryżowa z pesto z naci marchewki, młodą marchewką, spaghetti z cukinii, rukolą, pieczoną rzodkiewką i prażonymi ziarnami
- Zielona pralina kokosowa ze spiruliną i rodzynkami
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.