Walentynkowe, sycylijskie gotowanie z Basią Starecką i Piotrem Bruś-Klepackim: gotowanie dla par

Warszawa Hoża
Kto choć raz czytał Jej artykuł wie, że na podróżach, dobrej kuchni i nowych trendach zna się jak mało kto. W Jego kuchni królują: aromatyczne przyprawy, egotyczne produkty, nietuzinkowe połączenia i prawdziwe lokalne przepisy przywożone z całego świata. Razem tworzą wyjątkowy duet kulinarno – podróżniczy. Specjalnie dla Was: Basia Starecka (dziennikarka, podróżniczka autorka bloga Nakarmiona Starecka) i Piotr Bruś Klepacki (kucharz, podróżnik, specjalista od kuchni świata) oraz zmysłowa, kulinarna podróż na piękną Sycylię. Tego nie można przegapić!

Zapraszamy Was na coroczne, walentynkowe gotowanie dla par. Tym razem prowadzący zabiorą Was w podróż pełną niezwykłych opowieści o historii, kulturze, tradycjach i kuchni Sycylii. Wspólnie przygotujecie zmysłową kolację składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Crostini con pesto rosso (chrupiące grzanki z czerwonym migdałowym pesto, szpinakiem i jajkiem w koszulce)
  • Insalata di arance (sałatka z pomarańczy z koprem włoskim, oliwkami i anchois)
  • Spaghetti con pistacchi e gamberi (makaron z krewetkami i pistacjami)
  • Biscotti al limone (tradycyjne ciasteczka z mąki migdałowej i skórki cytryny)

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie walentynkowej kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy napar. UWAGA!

Zajęcia mają charakter wspólnego gotowania dla par. Na jednym stanowisku mogą gotować 2 osoby. Przy zakupie biletu należy wskazać liczbę zakupowanych stanowisk nie osób (1 stanowisko: 2 osoby).

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki i Basia Starecka

Piotr Bruś-Klepacki – autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Basia Starecka – dziennikarka, felietonistka, podróżniczka autorka kultowego bloga Nakarmiona Starecka. Na stałe współpracuje m. in. z National Geographic, Wysokimi Obcasami i Gazetą Wyborczą.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)