Azjatycki Street Food

Warszawa Hoża
Jedna z najstarszych i zarazem najbardziej popularnych kuchni świata. Bazuje na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach, lokalnych, sezonowych produktach i wyrazistych, orientalnych, smakach. Do tego mistrzowski balans pomiędzy tym, co słone, kwaśne, słodkie, gorzkie i umami. Zapraszamy Was na street foodowy, azjatycki wieczór z Piotrkiem Bruś-Klepackim. Zakochanym w azjatyckiej kulturze kucharzem, podróżnikiem, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Koreanka.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: Akademia Piekarniczą.

Na zajęciach zgłębicie tajniki jednej z najbardziej cenionych kuchni świata. Poznacie tradycyjne azjatyckie produkty, zioła, przyprawy, akcesoria i naczynia. Nauczycie się podstawowych zasad i technik kulinarnych, które pozwolą Wam na odtwarzanie tamtejszych street foodowych smaków w domowym zaciszu. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania azjatyckich dań oraz czym zastępować te trudniej dostępne. Porozmawiacie też o najpopularniejszych street fodoowych kierunkach kulinarnych i kultowych daniach. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu.

W programie:

  • Szaszłyki Satay pieczone na trawie cytrynowej z sosem na bazie orzeszków ziemnych i pasty chili
  • Japońska pizza czyli perfekcyjne Okonomiyaki z płatkami katsuobushi, marynowanym imbirem i domowym sosem BBQ
  • Massaman Curry – tajskie, gęste curry z aromatycznymi przyprawami i sezonowymi warzywami
  • Kultowy Mango Sticky Rice

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary od Pijalnia Ziół Dary Natury oraz woda.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)