Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, duszenie czy pieczenie. Do tego część o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak dobierać do nich odpowiednie dodatki: przyprawy, warzywa, zioła czy sosy. Dowiecie się w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w domu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 dania.
W programie:
- Krewetki tygrysie w tempurze z żółtym curry z bananem i kaffirem
- Kałamarnica z pieczonym bakłażanem, pistacjami i humusem
- Ośmiornica duszona w warzywach na białym winie z perfekcyjnym ryżem jaśminowym z szafranem
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbata, sezonowe, ziołowe napary z Pijalnia Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb