Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Z okazji najbardziej obłędnego święta w Polsce – Dnia Jagodzianki – zapraszamy Was na zajęcia cukiernicze z Marcinem Zawadzkim, szefem cukierni Kukułka, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina (1 gwiazdka Michelin) oraz cukierni Sebastiano Caridi. Na warsztatach poznacie różne techniki przygotowania ciast drożdżowych. Dowiecie się jakich składników używać i jaki wpływ poszczególne z nich mają na ciasto. Porozmawiacie o metodach przygotowywania jagodzianek w domu i w cukierni. Poznacie sprzęt potrzebny do przygotowania ciasta drożdżowego. Sprawdzicie czym różni się te wyrabiane ręcznie od tego wyrabianego w mikserze. Prowadzący zdradzi Wam też najlepsze jagodowe połączenia smakowe. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym pieczeniu. Na przykład jak wykorzystać jagody, które są zbyt wilgotne, i których w jagodziankach użyć nie można.
W programie:
- puszyste ciasto drożdżowe
- triki z wałkowaniem ciasta
- kruszonka z palonym masłem
- tradycyjny crème pâtissière – baza do wielu kremów
- nadzienie jagodowe – kilka możliwości technicznych
- tradycyjne jagodzianki, z dużą ilością świeżych jagód podkręcone kruszonką z palonym masłem
- jagodzianki otwarte z crème pâtissière z nutą tonki, jagodami i melisą
Przygotowane przez siebie jagodzianki będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb