Akademia Piekarnicza

Warszawa Hoża
Autorski kurs piekarniczy Moniki Dąbrowskiej i CookUp Studio. Skierowany do początkujących miłośników piekarniczych wypieków oraz tych z doświadczeniem, którzy chcą uporządkować swoją wiedzę i jeszcze lepiej zgłębić tajniki magicznego, piekarniczego świata. Kurs składa się z 7 spotkań. Każde z nich potrwa ok. 5 godz. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem, po zakończeniu którego uczestnicy otrzymają dyplom sygnowany przez prowadzącą.

Zajęcia nr 1: Chleb żytni i pszenny składany
Data: 21.09.2024 r.
Godzina: 15:30

  • nastawienie zakwasu
  • troubleshooting zakwasu
  • różne odmiany pszenicy i żyta wykorzystywane przy wypieku pieczywa
  • narzędzia niezbędne i zbędne do przygotowania pieczywa
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba żytniego na zakwasie
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba pszennego na zakwasie

Zajęcia nr 2: Francuskie bagietki, fougasse
Data: 28.09.2024 r.
Godzina: 15:30

  • prowadzenie zakwasu
  • formowanie i nacinanie pieczywa
  • omówienie pojęcia hydracji
  • wrzucanie bagietek do pieca
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bagietek na zakwasie, zaczynie oraz drożdżach
  •  przygotowanie, formowanie i pieczenie fougasse
  • przygotowanie, formowanie i pieczenie grissini

Zajęcia nr 3: Bajgle, ciabatta, foccacia i bułki śniadaniowe
Data: 5.10.2024 r.
Godzina: 15:30

  • prowadzenie zakwasu, mnożenie zakwasu
  • matematyka piekarnicza
  • składanie ciast o wysokiej hydracji
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bajgli na zakwasie
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bajgli na drożdżach
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie ciabatty
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie focacci
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bułek śniadaniowych na zakwasie
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bułek śniadaniowych na drożdżach

Zajęcia nr 4: Chleb składany na zakwasie z dodatkami
Data: 12.10.2024 r.
Godzina: 15:30

  • trening chleba na zakwasie
  • prowadzenie zakwasu
  • kompozycje smakowe i dobór dodatków do chleba składanego na zakwasie
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba składanego na zakwasie

Zajęcia nr 5: Słodkie piekarnicze wypieki: pain de mie, chałka, drożdżówki z tangzhong, frangipane
Data: 19.10.2024 r.
Godzina: 15:30

  • wyrabianie glutenu przy ciastach wzbogaconych
  • różne techniki formowania ciast
  • tangzhong i inne metody dodatkowego nawodnienia pieczywa
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie pain de mie
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chałki
  • przygotowanie kremów zapiekanych i świeżych do nadziania wypieków
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie drożdżówek nadzianych i z owocami

Zajęcia nr 6: Brioche: tost, a tête, suisse, tropezienne
Data: 9.11.2024 r.
Godzina: 15:30

  • praca z ciastem odroczonym – przygotowanie kremów, dodatków do wykończenia brioche
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie brioche (tost, a tête, suisse, tropezienne)

Zajęcia nr 7: Chleb składany na zakwasie z pełnym ziarnem o wyższej hydracji 
Data: 16.11.2024 r.
Godzina: 15:30

  • trening końcowy
  • przygotowanie chleba pełnoziarnistego o wysokiej hydracji
  • składanie, wzmacnianie i nacinanie ciasta
  • przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba składanego na zakwasie z pełnym ziarnem
  • piekarniczy #zerowaste: zakwasowe krakersy, bread pudding oraz bostocki z sezonowymi dodatkami

Prowadzący

Monika Dąbrowska

Pomysłodawczyni i właścicielka rzemieślniczej piekarni Chleb i Monka. Zwyciężczyni drugiej edycji Hell’s Kitchen, która doświadczenie kulinarne zdobywała m. in. w Atelier Amaro. Słynie z niekonwencjonalnych, piekarniczych kompozycji i absolutnej miłości do chleba.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)