Jesienne drożdżówki krok po kroku

Warszawa Hoża
Czy jest coś bardziej kojącego niż ciasto drożdżowe z dodatkiem świeżych owoców i rozpływającą się w ustach maślaną kruszonką? Zapraszamy Was na najsmaczniejsze warsztaty cukiernicze tej jesieni z obłędnymi, sezonowymi drożdżówkami w roli głównej. W programie: drożdżówki z kremem migdałowym, śliwkami, cynamonem i migdałową kruszonką, drożdżówki z kremem pistacjowym i malinami oraz kultowe, tradycyjne malinianki. Zajęcia poprowadzi Marcin Zawadzki, szef cukierni Kukułka, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina (1 gwiazdka Michelin) oraz cukierni Sebastiano Caridi.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na warsztatach poznacie różne techniki przygotowania ciast drożdżowych. Dowiecie się jakich składników używać i jaki wpływ poszczególne z nich mają na ciasto. Porozmawiacie o metodach przygotowywania sezonowych drożdżówek w domu i w cukierni. Poznacie sprzęt potrzebny do przygotowania ciasta drożdżowego. Sprawdzicie czym różni się te wyrabiane ręcznie od tego wyrabianego w mikserze. Prowadzący zdradzi Wam też najlepsze połączenia smakowe z jesiennych owoców i dodatków. Dowiecie się też w jaki sposób dobierać i przygotowywać jesienne owoce do wypieków oraz jak je przechowywać, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoich codziennych wypiekach. Pracując indywidualnie oraz w małych 2. osobowych grupach nauczycie się krok po kroku przygotowywać 3 obłędne, jesienne drożdżówki.

W programie:

  • Drożdżówki z kremem migdałowym, cynamonem, śliwkami i kruszonką migdałową
  • Drożdżówki z kremem pistacjowym, malinami i kruszonką
  • Kultowe malinianki, czyli drożdżówki z jesiennymi malinami i maślaną kruszonką

Przygotowane przez siebie jesienne drożdżówki będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z ekologicznej Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanet

 

Prowadzący

Marcin Zawadzki

Szef cukierni Kukułka. Laureat Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz w cukierni Sebastiano Caridi. Odbył szkolenia u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omar Busi. Z wykształcenia inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Pasjonat włoskiego cukiernictwa, zwłaszcza ciast drożdżowych. W tworzeniu słodkości kieruje się doborem różnorodnych struktur i smaków oraz nowoczesnymi technikami produkcji.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)