Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach poznacie różnego rodzaje taco. Dowiecie się skąd pochodzą te najbardziej znane i czym się od siebie różnią. Pod okiem prowadzącej nauczycie się – krok po kroku – przygotowywać 4 rodzaje taco. Opanujecie sztukę samodzielnego robienia tortilli, doboru oraz przygotowania odpowiednich dodatków do taco tj. warzywa, sosy, mięso czy ryby. Nie zabraknie też flagowych produktów kuchni meksykańskiej tj. kaktus, kukurydza, kolendra, czy różnego rodzaje papryki (tj. ancho, pasilla, guajillo).
W programie:
- Tacos al Pastor – samodzielnie robione tortille kukurydziane z wieprzowiną w sosie z achiote i papryki guajillo z ananasem
- Tacos de barbacoa – samodzielnie robione tortille kukurydziane z wolno gotowaną wołowiną marynowaną w paprykach ancho i pasilla
- Tacos de pescado – samodzielnie robione tortille pszenne z dorszem w panierce piwnej z kolendrą i limonką
- Tacos de nopales – samodzielnie robione tortille z niebieskiej kukurydzy z grillowanym batatem i kaktusem
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.