Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy Was na absolutnie wyjątkowe warsztaty cukiernicze z Jarkiem Konrady, Pastry Sous Chefem cukierni hotelu Mercure w Poznaniu, gdzie od 50.lat wypieka najdoskonalsze, zdobywające nagrody rogale marcińskie. Na zajęciach nauczycie się krok po kroku przygotowywać tradycyjne ciasto półfrancuskie według oryginalnej receptury. Dowiecie się czym jest technika wyrabiania ciasta drożdżowego metodą jednofazową na zimno oraz w jaki sposób i do jakich wypieków wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Do tego obłędne, klasyczne nadzienie z mielonego cztery razy polskiego maku oraz bakaliowe posypki. Prowadzący zdradzi Wam, w których regionach Polski rogale marcińskie przygotowuje się z migdałami, a gdzie z orzechami włoskimi. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei zero waste. Dowiecie się na przykład jak mrozić i jak odmrażać tradycyjne ciasto półfrancuskie oraz jak przechowywać rogale, by jak najdłużej zachowywały swą świeżość. Porozmawiacie też o tym czy można je mrozić.
W programie:
- Tradycyjne rogale marcińskie według oryginalnej, poznańskiej receptury
- Przygotowanie tradycyjnego ciasta półfrancuskiego metodą jednofazową na zimno
- Przygotowanie nadzienia do rogali marcińskich z czterokrotnie mielonego polskiego białego maku
- Wałkowanie i zwijanie
- Wypiek i lukrowanie
- Przygotowywanie bakaliowych posypek
- Najczęstsze błędy
Przygotowane przez siebie rogale będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z ekologicznej Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do wypieków, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb