Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Czym charakteryzuje się dobry chleb na zakwasie? Ciągnącą teksturą z większymi i mniejszymi dziurami, chrupką, karmelową skórką, delikatnymi nutami kwaśnymi i przede wszystkim aromatem zakwasu prowadzonego z miłością i dbałością. W totalnie magiczny świat sztuki piekarniczej wprowadzi Was Monika Dąbrowska – charyzmatyczna piekarka z Chleb i Monka. Tym razem krok po kroku nauczy Was przygotowywać naturalny chleb żytni z pełnego ziarna na zakwasie. Na zajęciach dowiecie się czym różnią się drożdże piekarskie od zakwasu. Poznacie różne rodzaje zakwasów: pszenne, pełnoziarniste i żytnie. Porozmawiacie o tym w jaki sposób je przygotować: jak o nie dbać i prowadzić, by odwdzięczały się pięknymi wypiekami. Do tego podstawowe akcesoria piekarnicze oraz mąki i ziarna: typy, rodzaje, przechowywanie, dobieranie ich do rodzaju chleba oraz kiełkowanie ziaren! Nie zabraknie też zakwasowych trików w duchu idei zero waste, które będziecie mogli z łatwością wprowadzić do Waszej kuchni. Nasza Prowadząca, znana z niekonwencjonalnych chlebowych kompozycji, zdradzi Wam też jak dobierać dodatki, by jeszcze bardziej podkręcić smak pieczywa na zakwasie.
W programie:
- Chleb żytni z pełnego ziarna z prażonym słonecznikiem (zaczyn, soaker z czerstwego chleba, przygotowanie ciasta głównego, składanie, pieczenie)
- Scallion pancakes czyli chińskie naleśniki z dymką i przyprawą 5 smaków
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada. Każdy zabierze ze sobą słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb