Przepisy na one-pot meal (dania jednogarnkowe) to jedne z najpopularniejszych receptur w sieci. I nic dziwnego, bo kilka prostych zasad, odpowiednio skomponowane dodatki oraz przyprawy pozwalają wyczarować nie tylko smaczne, ale i pożywne dania, które świetnie sprawdzają się w roli szybkiej obiadokolacji czy wygodnego lunchu do pracy lub szkoły. Na zajęciach prowadzący nauczy Was – krok po kroku – jak przy wykorzystaniu kilku warzyw, dobrych przypraw i ziół ugotować egzotyczne dania jednogarnkowe z Nepalu, Maroka, Włoch i Korei. Pracując w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Sezonowy marokański tagine z szafranem, warzywami kapustnymi, daktylami, suszonymi morelami i kolendrą
- Kurczak à la Cacciatore z oliwkami, pancettą i serem pecorino romano
- Nepalskie aromatyczne curry z jagnięciny, pieczonej dyni z masłem klarowanym i porem
- Koreański jednogarnkowiec z kimchi, tofu, sezamem i samgyyeopsal (marynowanym boczkiem)
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.