Prowadzący opowie Wam jakich składników używa się do przygotowania tajskich deserów. Poznacie również historię tajskich deserów oraz jaki jest poziom ich słodkości. Podczas zajęć nie zabraknie również informacji i ciekawostek na temat tajskich owoców, ich dostępności w polskich sklepach oraz zamienników. Pracując indywidualnie, pod okiem prowadzącego, przygotujecie 2 tradycyjne, tajskie desery.
W programie:
- Kao Niew Mamuang (słodkie mango z kleistym ryżem w sosie z mleka kokosowego)
- Gluay Kag (smażone w cieście banany z sosem karmelowo – tamaryndowym)
- Sa Koo Piek Lam Yai-delikatne kulki tapioki na mleku kokosowym z longanem
- Tab Tim Krob -kasztany wodne w syropie jaśminowym z solonym mlekiem kokosowym
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych deserów w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.
UWAGA! Kurs kuchni tajskiej to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom jego ukończenia.