Sztuka Mieszania, czyli warsztaty koktajlowe z Przemkiem Bocianem

Warszawa Hoża
O koktajlach wie chyba wszystko. Od wielu lat współtworzy jedno z najbardziej kultowych miejsc w Polsce. Edukuje, sędziuje i wyznacza trendy w koktajlowym świecie. Zapraszamy Was na koktajlowe warsztaty z Przemkiem Bocianem z Kity Koguta. Na zajęciach zgłębicie tajniki ponad 200.letniej historii i kultury koktajlowej. A przygotowane sezonowe mikstury staną się pretekstem do wyjątkowych podróży geograficznych, sensorycznych i historycznych.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Od trzech dekad jesteśmy światkami rewolucji w kulturze picia alkoholu. Obecnie nie sposób mówić o koktajlach bez wskazania na istotne społeczne trendy tj. ekologia, lokalność, zero waste, handmade czy lot abv. Prowadzący opowie Wam jak przez ten czas zmienił się świat koktajli i jak z Jego perspektywy będzie rozwijał się ten sektor w przyszłości. Poznacie procesy, proporcje i triki konieczne do przygotowania obłędnych kompozycji smakowych. Dowiecie się jakich sezonowych składników używać do domowych koktajli i w jaki sposób to robić. Nie zabraknie zaskakujących połączeń smakowych i miksologii eksperymentalnej oraz trików w duchu idei zero waste. Uczestnicy, pracując indywidualnie, pod okiem Prowadzącego, przygotują: 3 modne, alkoholowe koktajle na bazie samodzielnie przygotowanych mikstur, świeżych owoców, ziół i sezonowych dodatków.

W programie:

  • Infuzja rabarbarowa
  • Kordial z groszku cukrowego
  • Shrub i puder truskawkowy
  • Syrop koperkowy
  • Tynktura lawendowa
  • 3 sezonowe, samodzielnie przygotowane koktajle na bazie

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe do Pijalnia Ziół Dary Natury oraz woda.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do koktajli, których nie uda Ci się wypić w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

 

Prowadzący

Przemek Bocian

Współwłaściciel kultowej Kity Koguta oraz właściciel Storktail. Z koktajlowym światem związany od 15 lat. Współtwórca kanału Kiti Means Tiki. Wykładowca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz Barschool. Finalista wielu konkursów barmańskich. Ambasador, trener i juror programu barmańskiego i konkursu Kinley Mixology Club. Fan polskiego rapu, sportu, uważności i kuchni.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)