Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na warsztatach poznacie tradycyjne produkty, przyprawy oraz zioła wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu. Porozmawiacie o wielowątkowej, wielokulturowej historii kulinarnej tamtego regionu. Dowiecie się w jaki sposób buduje się te wyraziste, unikalne smaki, wobec których nie sposób przejść obojętnie. W kuchni królować będą sezonowe warzywa i zioła, które przeniosą Was do jednego z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych zakątków świata. Pod okiem prowadzącej, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie obłędną, bliskowschodnią kolację.
W programie:
- Chlebek manakish z domowym za’atarem
- Hummus z grochu z aromatyczną dukkah
- Szybki labneh z różaną harissą i kiszoną cytryną
- Kofty jagnięco-wołowe w pożywnym sosie z jogurtu, tahini i cytryn ze świeżą miętą i natką pietruszki
- Mujadara – aromatyczny ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
- Tabbouleh – klasyczna sałatka z ziół oraz kaszy bulgur z cytrusowo-korzennym dressingiem wzbogacona granatem i pomarańczami
- Namoura pistacjowa – kleiste ciasto z semoliny i różanego syropu
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach. #thereisnoplanetb