Na warsztatach prowadzący opowie Wam o tradycyjnych produktach, przyprawach i ziołach wykorzystywanych w kuchni bliskowschodniej. Będzie to także okazja do rozmowy na temat pochodzenia i sekretu popularności kultowych dań tamtejszej kuchni tj. humus czy falafele. Dowiecie się też w jaki sposób buduje się te nieoczywiste kulinarne połączenia i zapadające w pamięć smaki oraz jakie tradycyjne potrawy tamtejszej kuchni przygotowuje się właśnie z wykorzystaniem grilla. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 dania.
W programie:
- Grillowana dynia piżmowa z cynamonem, ziołowym sosem tahini z sałatką Fattoush i serem feta
- Grillowany bakłażan z sosem kakaowym, prażonymi pikantnymi migdałami i miętowym jogurtem
- Pikantne grillowane kotleciki jagnięce z grillowanym flatbreadem, jogurtem z figami i granatem
- Klasyczne marokańskie ciasto pomarańczowe z lodami śmietankowymi
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, sezonowa lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.