Na warsztatach poznacie różne rodzaje owoców morza. Nauczycie się ich czyszczenia, obierania, porcjowania czy doprawiania. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać poszczególne rodzaje owoców morza do grillowania. W roli głównej: małże, ośmiornica, kalmary i krewetki. Prowadzący opowie Wam też, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 dania.
W programie:
- Grillowany stek z kałamarnicy Humboldta z sosem z wiosennej dymki z imbirem i chili
- Spring Rolls z grillowanymi, marynowanymi krewetkami z sosem na bazie orzeszków ziemnych i trawy cytrynowej
- Grillowana ośmiornica z maślanym sosem z małżami, białym winem i purée z młodej cukinii i pistacji
- Tajska sałatka z mango z grillowanymi kalmarami marynowanymi w trawie cytrynowej i czosnku
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.