UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz. 18.00. Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w OCHO, przy Teatrze Ochota, na ul. Mikołaja Reja 9 na warszawskiej Ochocie.
Na zajęciach poznacie różne rodzaje wołowiny oraz poszczególne części mięsa wołowego. Dowiecie się, które z nich najlepiej nadają się do grillowania. Nauczycie się jak je prawidłowo kroić, doprawiać, marynować i przygotowywać do grillowania. Poznacie też podstawowe techniki grillowania wołowiny. Na warsztatach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Sałatka z cienko ciętą grillowaną polędwicą wołową, marynowaną w sosie sojowym i imbirze, podawana ze świeżymi sałatami, warzywami i dressingiem musztardowo-miodowym
- Stek Bavette z tradycyjnym sosem BBQ, podawany z sałatą rzymską, pomidorami, pestkami granatu, octem balsamicznym i oliwą z oliwek
- Grillowany antrykot z argentyńskim sosem chimichurri, z fasolką szparagową i masłem czosnkowym
- Burger wołowy z masłem orzechowym, bekonem i sałatką z kopru włoskiego
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, ziołowa lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.