Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców, i innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Nauczycie się 2 metod fermentacji: kiszenia w pastach owocowo – warzywnych i w fermentowanych produktach mlecznych. Dodatkowo poznacie techniki filetowania ryby (na przykładzie makreli) oraz dowiecie się w jaki sposób łączyć smaki kiszonek z daniami z grilla. Następnie samodzielnie przygotujecie: 2 kiszonki i 3 grillowane dania z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Chrupiące kimchi z rzodkiewkami, kalarepą i wędzoną papryką z musztardą angielską
- Ogórki kiszone w maślance z wasabi, koprem i czosnkiem niedźwiedzim
- Szaszłyki z makreli i cukinii w glazurze bulgogi z majonezem z kiszonymi grzybami i ziemniakami julienne
- Burger z grillowaną wołowiną z kimchi z czerwonej kapusty z rzeżuchą, serem cheddar i panierowaną kiszoną cebulą
- Grillowana karkówka marynowana w maślance z salsą z kiszonych ogórków, kopru włoskiego i migdałów z pieczonymi batatami
Spotkanie zakończy się degustacją w formie kolacji przy lampce wina. W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, sezonowa lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.