Na zajęciach pod okiem prowadzącego nauczycie się przygotowywać tradycyjne ciasto makaronowe oraz poznacie techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca) oraz samodzielnie przygotujecie 4 rodzaje makaronu: spaghetti, ndundari, ravioli oraz pici.
W programie:
- Rzymski klasyk, czyli pasta a’la carbonara. Tylko żółtka, pecorino, guanciale wystarczą do szczęścia. No i może nieco pieprzu.
- Ndundari – kluseczki na bazie ricotty, nieco przypominające rodzime leniwe podane z bułką tartą
- Jedna z najlepszych rzeczy do zjedzenia w Italii, czyli raviolo con uovo (raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym).
- Pici al’aglione – świeży makaron ze Sieny, podamy z rozgrzewającym, mocno czosnkowym sosem pomidorowym, bo klasyka się nie starzeje!
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie obiadu przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub lemoniada.