Zapraszamy Was na warsztaty poświęcone ekonomii kulinarnej. Zajęcia poprowadzi Jagna Niedzielska – prekursorka idei Zero Waste w Polsce, prowadząca program Bez reszty. Kuchnia Zero Waste. Podczas spotkania nauczycie się: jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność: poznacie zasady mrożenia, dowiecie się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznacie również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Prowadząca opowie Wam także jak kompostować to, co zostało. Na zajęciach pracować będziecie indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os) i przygotujcie 4 dania.
W programie:
- Kotleciki z gniecionych ziemniaków z siekaną soczewicą, chipotle, owocami jagodowymi, koprem, miętą i kwaśną śmietaną
- 30-minutowe nadziewane bułeczki z resztkami warzyw w miso (wytrawne drożdżówki)
- Pierogi z twarogiem i zwiędniętymi ziołami z prażonym siemieniem lnianym z sosem z owoców kompotowych
- Mus czekoladowy na wodzie z cieciorki z owocami i granolą chlebową
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.