Na zajęciach, pod czujnym okiem Prowadzącego nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i ryby oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotują 4 dania:
W programie:
- Ravioli z rakami i dynią piżmową oraz płynnym żółtkiem
- Zupa rakowa z sandaczem i warzywami
- Dorada na parze z borowikiem i zielonym groszkiem (nauka filetowania ryby na przykładzie dorady)
- Ostrygi zapiekane z camembertem i czarnym kawiorem
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar.
UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz.18.00.