Prowadząca wprowadzi Was w świat kuchni „zero waste”. Podpowie jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność. Poznacie zasady mrożenia i efektywnego wykorzystywania lodówki. Dowiecie się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia oraz jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznacie również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Prowadząca opowie Wam także jak wykorzystać lub kompostować to, co zostało. Pracując indywidualnie oraz w małych (2 os.) grupach przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Roślinne mięso mielone domowej roboty oraz klopsiki z roślinnego mięsa w sosie dyniowym
- Lasagne z liści kapusty przekładana ziemniakami z miso
- Śledzie z boczniaków
- Domowej roboty masło orzechowe z makiem i owocami jagodowymi
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #transplanetarian