Bread Time: chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Warszawa Hoża
Kto przynajmniej raz spróbował ten wie, że nie ma nic bardziej magicznego niż samodzielne pieczenie chleba. Sam proces przygotowania działa jak najlepsza terapia kojąca duszę: zagniatanie, dokarmianie zakwasu, wybierania dodatków, wreszcie pieczenie, wyjmowanie z pieca i najtrudniejszy moment… czekanie aż wystygnie. Zapraszamy Was na magiczne warsztaty piekarnicze z Moniką Dąbrowską - utalentowaną, bezkompromisową piekarką z Chleb i Monka, zwyciężczynią Hell’s Kitchen, która doświadczenie kulinarne zdobywała m. in. w Atelier Amaro.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Jeśli na myśl o chrupiącej, przypieczonej, chlebowej skórce dostajesz gęsiej skórki, a zapach świeżo upieczonego bochenka przyprawia Cię o zawrót głowy to te zajęcia są dla Ciebie. Tym razem tematem zajęć będzie kultowy chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie. A w totalnie magiczny świat sztuki piekarniczej wprowadzi Was Monika Dąbrowska – charyzmatyczna piekarka z Chleb i Monka. Na zajęciach dowiecie się czym jest hydracja i autoliza. Poznacie podstawowe akcesoria piekarnicze i ich zastosowanie. Do perfekcji opanujecie równanie piekarnicze, które pozwoli Wam na tworzenie własnych chlebowych receptur w domowym zaciszu. Będzie też o mąkach: typach, rodzajach, przechowywaniu i dobieraniu ich do rodzaju chleba. O orkiszu i pszenicy zwłaszcza. I o zakwasie – o tym w jaki sposób go przygotować, jak o niego dbać i prowadzić, by odwdzięczał się pięknymi wypiekami. Nie zabraknie też zakwasowych trików w duchu idei zero waste, które będziecie mogli z łatwością wprowadzić do Waszej kuchni. Do tego absolutna klasyka, czyli składanie, rozciąganie ciasta, formowanie, nacinanie i wypiekanie chlebowych bochenków krok po kroku. Nasza Prowadząca, specjalistka od niekonwencjonalnych chlebowych kompozycji, zdradzi Wam też jak dobierać dodatki, by jeszcze bardziej podkręcić smak pieczywa na zakwasie.

W programie:

  • Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie (przygotowanie zakwasu, przygotowanie ciasta właściwego, rozciąganie ciasta, formowanie bochenków, wkładanie do pieca, nacinanie i pieczenie)
  • Zero wastowe krakersy zakwasowe

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada. Każdy zabierze ze sobą słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu oraz własnoręcznie przygotowany bochenek chleba w koszyku do wyrastania.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb

Prowadzący

Monika Dąbrowska

Pomysłodawczyni i właścicielka rzemieślniczej piekarni Chleb i Monka. Zwyciężczyni drugiej edycji Hell’s Kitchen, która doświadczenie kulinarne zdobywała m. in. w Atelier Amaro. Słynie z niekonwencjonalnych, piekarniczych kompozycji i absolutnej miłości do chleba.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)