Zajęcia poprowadzi Maciej Bartkowiak, młody, charyzmatyczny szef kuchni restauracji SHOKU. Na warsztatach poznacie wartości odżywcze i zasady obróbki wstępnej oraz podstawowe techniki przygotowywania jagnięciny tj. gotowanie, smażenie, pieczenie i grillowanie. Dowiecie się także z jakimi przyprawami i dodatkami warto jagnięcinę łączyć oraz jak sprawdzać jej jakość. Pracując samodzielnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Burger jagnięcy z gruszką, kozim serem i mizuną
- Kotleciki jagnięce z kością, sosem miętowym i pieczoną dynią
- Kofty jagnięce z warzywno-cytrusową komosą ryżową i sosem jogurtowym
- Pierogi faszerowane jagnięciną z sosem jałowcowo-rozmarynowym
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.