Opis
Zapraszamy na zajęcia w ramach Akademii CookUp, naszego kursu gotowania od podstaw. Tematem zajęć będzie kuchnia sezonowa. Warsztaty poprowadzi Agata Wojda. W części teoretycznej prowadząca opowie Wam czym jest kuchnia sezonowa i dlaczego w ogóle warto jeść to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej. Poznacie również sezonowy kalendarz produktów, czyli w jakim miesiącu poszczególne produkty są najlepsze. W części praktycznej zajęć przygotujecie kolację à la carte, w której wykorzystacie sezonowe, wiosenne warzywa. W menu: mus z wędzonego pstrąga z bakłażanem i chutneyem z gruszki; jesienna Caponata z boczniakami; kaparowy sos; krem z pasternaku i jabłek z musem chrzanowym; troć wędrowna z selerowym purée, brukselką i grzybami.Na warsztatach serwowane będą ciepłe napoje (kawa, herbata, woda) oraz jesienny napar. Uwaga: Akademia CookUp to kurs kulinarny od podstaw składający się z 14 spotkań. Zajęcia odbywają się raz lub dwa razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedyńczych zajęciach Akademii. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych warsztatach tego kursu.