Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, smażenie czy grillowanie. Nie zabraknie też wiedzy o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak dobierać do nich odpowiednie dodatki: przyprawy, warzywa, zioła czy sosy. Dowiecie się w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w domu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie 3 dania.
W programie:
- Krewetki na białym winie z chorizo, natką pietruszki i grillowanym chlebem z wędzonym masłem
- Domowy czarny makaron z mulami, kalmarami i małżami venus na prosecco z chilli, czosnkiem i masłem pietruszkowym
- Grillowana ośmiornica z majonezem i cytrusowym kuskusem z oliwkami kalamata, suszonymi pomidorami i anchois
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz w zależności od pogody: rozgrzewający napar, sezonowa, ziołowa lemoniada lub domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb