Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na warsztatach Prowadząca wprowadzi Was w niezwykły świat francuskich makaroników. Poznacie historię tych najbardziej wymagających deserów świata. Dowiecie się jakich akcesoriów i surowców używać, by zawsze wychodziły delikatne, eleganckie i zachwycająco perfekcyjne. Samodzielnie krok po kroku przygotujecie tradycyjne, makaronikowe daszki. Dowiecie się w jaki sposób stworzyć z nich małe dzieła sztuki, tak aby zawsze miały tę samą, idealną wielkość i by równo wyrastały. Do tego obłędne, zimowe, świąteczne kremy: pierniczkowy, czekoladowo-rumowy oraz waniliowy. Wszystko w grudniowych kompozycjach kolorystycznych, jak na dostojne desery przystało. Prowadząca opowie Wam też o najczęściej popełnianych błędach w przygotowywaniu makaroników. Poznacie triki i patenty, które ułatwią Wam samodzielne przygotowywanie francuskich makaroników w domowym zaciszu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 rodzaje francuskich makaroników.
W programie:
- Przygotowanie ciasta na makaroniki
- Barwienie ciasta na makaroniki
- Łączenie różnych kolorów
- Zdobienie makaronikowych daszków
- Przygotowanie 3 kremów: pierniczkowego, czekoladowo-rumowego, waniliowego
- Makaroniki pierniczkowe
- Makaroniki czekoladowo-rumowe
- Makaroniki waniliowe
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb