Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach samodzielnie przygotujecie tradycyjne, obłędne ciasto na pizzę Napoletana o hydracji 65%. Dowiecie się jakiej mąki używać, aby pięknie wyrosło, a po wyjęciu z pieca nie łamało się pod ciężarem dodatków i by zachowywało swoją strukturę. Zakwas czy drożdże, a jeśli drożdże to jakie: świeże czy suszone? Porozmawiacie o tym, czym różni się tradycyjna pizza od pizzy bianca, fritta, romana czy pizzy neapolitańskiej właśnie. Dowiecie się dlaczego do krojenia pizzy Napoletana używa się nożyczek.
Pod czujnym okiem Prowadzącego poćwiczycie samodzielne formowanie perfekcyjnych placków, wrzucanie pizzy do pieca i nauczycie się czuwać nad procesem pieczenia. Nie zabraknie też pizzowych trików w duchu idei Zero Waste. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości oryginalnych, włoskich produktach od Gusto Food Service.
W programie:
- Przygotowanie ciasta na pizzę Napoletana o hydracji 65%
- Omówienie składników, które może zawierać ciasto na pizzę
- Ręczne formowanie perfekcyjnych placków na pizzę
- Przygotowanie klasycznego, włoskiego sosu pomidorowego
- Nauka komponowania dodatków i kolejność ich dodawania: mozzarella, salami, szynka, oliwki, rukola, bazylia, grzyby, suszone pomidory, warzywa
- Wrzucanie do pieca i czuwanie nad procesem pieczenia
- Omówienie sprzętu niezbędnego do wypieku pizzy neapolitańskiej w domowych warunkach
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.