Pizza Party

Warszawa Hoża
Gdyby zorganizować konkurs na najbardziej popularne danie na całym świecie, zdecydowanie zajęłaby pierwsze miejsce. Swoją prostotą urzeka ludzi w najodleglejszych zakątkach globu. I mimo sezonowych, kulinarnych mód ona nigdy się nie nudzi. Bo dobra pizza to dobra pizza. I już. Panie, Panowie! Zapraszamy na sztosowe Pizza Party w neapolitańskim stylu. Zajęcia poprowadzi Kostiantyn Melnyczuk - utalentowany pizzaiolo, zdobywca 3.miejsca na mistrzostwach świata pizzy (Campionato del Mondo di Pizza/Rimini 2023).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Na zajęciach samodzielnie przygotujecie tradycyjne, obłędne ciasto na pizzę Napoletana o hydracji 65%. Dowiecie się jakiej mąki używać, aby pięknie wyrosło, a po wyjęciu z pieca nie łamało się pod ciężarem dodatków i by zachowywało swoją strukturę. Zakwas czy drożdże, a jeśli drożdże to jakie: świeże czy suszone? Porozmawiacie o tym, czym różni się tradycyjna pizza od pizzy bianca, fritta, romana czy pizzy neapolitańskiej właśnie. Dowiecie się dlaczego do krojenia pizzy Napoletana używa się nożyczek.

Pod czujnym okiem Prowadzącego poćwiczycie samodzielne formowanie perfekcyjnych placków, wrzucanie pizzy do pieca i nauczycie się czuwać nad procesem pieczenia. Nie zabraknie też pizzowych trików w duchu idei Zero Waste. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości oryginalnych, włoskich produktach od Gusto Food Service.

W programie:

  • Przygotowanie ciasta na pizzę Napoletana o hydracji 65%
  • Omówienie składników, które może zawierać ciasto na pizzę
  • Ręczne formowanie perfekcyjnych placków na pizzę
  • Przygotowanie klasycznego, włoskiego sosu pomidorowego
  • Nauka komponowania dodatków i kolejność ich dodawania: mozzarella, salami, szynka, oliwki, rukola, bazylia, grzyby, suszone pomidory, warzywa
  • Wrzucanie do pieca i czuwanie nad procesem pieczenia
  • Omówienie sprzętu niezbędnego do wypieku pizzy neapolitańskiej w domowych warunkach

Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Kostiantyn Melnyczuk

Pełen pasji, doświadczony pizzaiolo, specjalizujący się w cieście na pizzę w stylu Napoletana, zdobywca 3.miejsca w mistrzostwach świata pizzy w Rimini w 2023 r. na Campionato del Mondo di Pizza (kategoria Classica Napoletana).

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)