Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na dwudniowych (26-27 lutego 2021) warsztatach cukierniczych poznacie sekrety przygotowania perfekcyjnych tortów. Pod okiem prowadzącego upieczecie samodzielnie idealne biszkopty oraz tradycyjny piernik kasztelański. Ukręcicie obłędny mus orzechowo-rumowy oraz przygotujecie żurawinowe żelki. Nie zabraknie też temperowania i barwienia czekolady oraz masy cukrowej, z których przygotujecie spektakularne, zimowe dekoracje. Poznacie misterną sztukę składania i zdobienia tortów piętrowych. Prowadzący zapozna Was też z akcesoriami cukierniczymi wykorzystywanymi do przygotowywania tortów. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i pod okiem prowadzącego każdy z nich samodzielnie przygotuje, złoży i udekoruje 1 tort.
W programie:
- Zimowy piętrowy tort Batavia na długodojrzewającym pierniku kasztelańskim z macerowaną w czerwonym winie żurawiną i musem orzechowo-rumowym
- Przygotowanie i zaparzanie miodowego długodojrzewającego ciasta piernikowego
- Przygotowanie i upieczenie tradycyjnego biszkoptu
- Wypiekanie piernika kasztelańskiego i przekładanie powidłami
- Przygotowanie musu orzechowo-rumowego na pâte à bombe
- Przygotowanie żelki żurawinowej
- Macerowanie żurawiny w czerwonym winie
- Przygotowanie kremu maślano-czekoladowego do wykończenia tortu
- Temperowanie i barwienie czekolady
- Przygotowanie dekoracji z barwionej czekolady i masy cukrowej
- Zamszowanie i dekorowanie tortu samodzielnie przygotowanymi zimowymi dekoracjami
Samodzielnie przygotowany tort będziecie mogli skosztować na miejscu, bądź zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanym opakowaniu. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) praz sezonowy, aromatyczny napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się wykorzystać na zajęciach (elementy dekoracyjne tortu itp.)