Na warsztatach nauczycie się od podstaw przygotowania ciasta francuskiego. Poznacie metody jego wałkowania, by było perfekcyjnie sprężyste i gładkie. Dowiecie się także jak wyrabiano je w przeszłości, a jak robi się to obecnie. Poznacie sposoby jego przechowywania oraz najczęstsze błędy w pracy z ciastem francuskim, a także sposoby, by ich uniknąć. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i pod okiem prowadzącego przygotują 4 wypieki.
W programie:
- Przygotowanie, wałkowanie ciasta francuskiego
- Pain au chocolat
- Croissanty
- Palmiers cynamonowe
- Ciasto francuskie „odwrócone” z karmelizowanymi gruszkami
Wszystkie samodzielnie przygotowane na zajęciach wypieki z ciasta francuskiego będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz ziołowy napar.
UWAGA! ABC Cukiernictwa to kurs kulinarny składający się z 8 spotkań. Zajęcia odbywają się 2 razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu.