Na zajęciach nauczycie się porcjowania, luzowania i filetowania kaczki. Poznacie różne techniki jej przygotowania: smażenie, gotowanie, pieczenie i duszenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości kaczkę i na co zwracać uwagę kupując. Każdy z uczestników będzie pracował indywidualnie. Otrzyma jedną kaczkę i nauczy się jej rozbioru i podziału na elementy: podroby, pierś, udko, korpus, skrzydełka. Z przygotowanych części ugotowane zostaną 3 dania.
W programie:
- Ramen na kaczym bulionie z noodlami, boczniakami, dymką i prażonym sezamem
- Smażona pierś kaczki z żółtą cykorią w sosie miodowo-imbirowym z białymi szparagami i francuską musztardą
- Kacze udko faszerowane grzybami w szynce parmeńskiej z ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.