Kasze mają wiele wartości prozdrowotnych. Są bogate w mikroelementy, skrobię, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo czy witaminę E. Na tych zajęciach odczarowujemy kasze i uczymy jak zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe dania.
W roli głównej: kasza gryczana, jaglana i pęczak. Na zajęciach nauczymy Was, jak nie spędzając w kuchni wielu godzin i nie wydając fortuny, przygotować zdrowe i smaczne posiłki na bazie różnego rodzaju kasz. Opowiemy Wam o rodzajach, podziale i wartościach odżywczych kasz oraz ich dobroczynnym działaniu na organizm. Zajęcia poprowadzi Ewelina Gracz – w przeszłości szefowa kultowej, wegańskiej restauracji Jesus w Poznaniu. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotują 4 dania z kaszą w roli głównej.
W programie:
- Roślinna jajecznica z kaszy jaglanej z czosnkiem niedźwiedzim
- Pęczak na mleku roślinnym ze skorzonerą, bobem oraz kiszonymi cytrynami
- Kasza gryczana krakowska z brukwią, boczniakami i brukselką
- Sernik z kaszy jaglanej z topinamburem i kasztanami.
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.