Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, smażenie czy grillowanie. Nie zabraknie też wiedzy o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak dobierać do nich odpowiednie dodatki: przyprawy, warzywa, zioła czy sosy. Dowiecie się w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie 3 dania.
W programie:
- Przegrzebki z patelni na kremowym purèe ziemniaczanym z aromatycznym sosem z czerwonego wina z wanilią i chipsami z parmezanu
- Ravioli z homarem w kremowym sosie na bazie białego wina, z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią i olejem z czerwonym pieprzem
- Taco z grillowanym siekanym kalmarem, wędzonym guacamole, klasyczną salsą verde i ikrą łososia
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.