Zajęcia nr 1: Chleb żytni i pszenny składany
Data: 21.09.2024 r.
Godzina: 15:30
- nastawienie zakwasu
- troubleshooting zakwasu
- różne odmiany pszenicy i żyta wykorzystywane przy wypieku pieczywa
- narzędzia niezbędne i zbędne do przygotowania pieczywa
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba żytniego na zakwasie
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba pszennego na zakwasie
Zajęcia nr 2: Francuskie bagietki, fougasse
Data: 28.09.2024 r.
Godzina: 15:30
- prowadzenie zakwasu
- formowanie i nacinanie pieczywa
- omówienie pojęcia hydracji
- wrzucanie bagietek do pieca
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bagietek na zakwasie, zaczynie oraz drożdżach
- przygotowanie, formowanie i pieczenie fougasse
- przygotowanie, formowanie i pieczenie grissini
Zajęcia nr 3: Bajgle, ciabatta, foccacia i bułki śniadaniowe
Data: 5.10.2024 r.
Godzina: 15:30
- prowadzenie zakwasu, mnożenie zakwasu
- matematyka piekarnicza
- składanie ciast o wysokiej hydracji
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bajgli na zakwasie
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bajgli na drożdżach
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie ciabatty
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie focacci
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bułek śniadaniowych na zakwasie
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie bułek śniadaniowych na drożdżach
Zajęcia nr 4: Chleb składany na zakwasie z dodatkami
Data: 12.10.2024 r.
Godzina: 15:30
- trening chleba na zakwasie
- prowadzenie zakwasu
- kompozycje smakowe i dobór dodatków do chleba składanego na zakwasie
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba składanego na zakwasie
Zajęcia nr 5: Słodkie piekarnicze wypieki: pain de mie, chałka, drożdżówki z tangzhong, frangipane
Data: 19.10.2024 r.
Godzina: 15:30
- wyrabianie glutenu przy ciastach wzbogaconych
- różne techniki formowania ciast
- tangzhong i inne metody dodatkowego nawodnienia pieczywa
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie pain de mie
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chałki
- przygotowanie kremów zapiekanych i świeżych do nadziania wypieków
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie drożdżówek nadzianych i z owocami
Zajęcia nr 6: Brioche: tost, a tête, suisse, tropezienne
Data: 9.11.2024 r.
Godzina: 15:30
- praca z ciastem odroczonym – przygotowanie kremów, dodatków do wykończenia brioche
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie brioche (tost, a tête, suisse, tropezienne)
Zajęcia nr 7: Chleb składany na zakwasie z pełnym ziarnem o wyższej hydracji
Data: 16.11.2024 r.
Godzina: 15:30
- trening końcowy
- przygotowanie chleba pełnoziarnistego o wysokiej hydracji
- składanie, wzmacnianie i nacinanie ciasta
- przygotowanie, składanie, formowanie i pieczenie chleba składanego na zakwasie z pełnym ziarnem
- piekarniczy #zerowaste: zakwasowe krakersy, bread pudding oraz bostocki z sezonowymi dodatkami