Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Ich kulinarne i prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic więc dziwnego, że od kilku sezonów cały świat opanowała moda na fermentację. Bo domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną, pomagają w procesach przemiany materii oraz zmniejszają poziom cholesterolu. Na warsztatach dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych produktów. Prowadzący opowie o tym jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego jedzenie fermentowanych produktów dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się także w jaki sposób wykorzystywać je w kuchni komponując autorskie dania. Na zajęciach nauczcie się 3 metod fermentacji: kiszenie w solance, kimchi oraz kombucha. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie także 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
Część teoretyczna:
- Podział produktów fermentowanych
- Wpływ produktów fermentowanych na organizm
- Mikrobiologia produktów fermentowanych
- Przybory i narzędzia do wytwarzania produktów fermentowanych
- Omówienie poszczególnych rodzajów fermentacji oraz metod
- Degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego
Część praktyczna:
- Rzodkiewki w stylu ogórków małosolnych z siekanym koperkiem, świeżym chrzanem i nasionami gorczycy (fermentacja w solance)
- Podwędzane kimchi z sałaty rzymskiej z pieczoną papryką, młodą cukinią, grzybami shimeji i czosnkiem niedźwiedzim (kimchi)
- Kombucha różana z cynamonem (kombucha)
- Szaszłyk z krewetki z tradycyjnym sosem holenderskim z kiszonymi cytrynami, czosnkiem niedźwiedzim i oliwkami z mirabelek, zapiekanym serowym omletem z kimchi i wędzoną kiszoną kapustą
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, ryb czy owoców morza napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary Dary Natury, woda) oraz w zależności od pogody: aromatyczny, rozgrzewający napar, sezonowa lemoniada lub domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.