Akcja fermentacja, czyli kiszonki dla początkujących

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Michał Kępiński
O kiszonkach wie absolutnie wszystko. Modne kimchi, pasta miso czy kombucha nie mają przed nim żadnych tajemnic. Jego doświadczenie i umiejętności doceniają zarówno rodzimi miłośnicy fermentacji jak i utytułowani szefowie kuchni renomowanych restauracji na całym świecie. Zapraszamy Was na kiszonkowowe zajęcia z Michałem Kępińskim, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Ich kulinarne i prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic więc dziwnego, że od kilku sezonów cały świat opanowała moda na fermentację. Bo domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną, pomagają w procesach przemiany materii oraz zmniejszają poziom cholesterolu. Na warsztatach dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych produktów. Prowadzący opowie o tym jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego jedzenie fermentowanych produktów dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się także w jaki sposób wykorzystywać je w kuchni komponując autorskie dania. Na zajęciach nauczcie się 3 metod fermentacji: kiszenie w solance, kimchi oraz kombucha. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie także 1 danie z kiszonkami w roli głównej.

W programie:

Część teoretyczna:

  • Podział produktów fermentowanych
  • Wpływ produktów fermentowanych na organizm
  • Mikrobiologia produktów fermentowanych
  • Przybory i narzędzia do wytwarzania produktów fermentowanych
  • Omówienie poszczególnych rodzajów fermentacji oraz metod
  • Degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego

Część praktyczna:

  • Rzodkiewki w stylu ogórków małosolnych z siekanym koperkiem, świeżym chrzanem i nasionami gorczycy (fermentacja w solance)
  • Podwędzane kimchi z sałaty rzymskiej z pieczoną papryką, młodą cukinią, grzybami shimeji i czosnkiem niedźwiedzim (kimchi)
  • Kombucha różana z cynamonem (kombucha)
  • Szaszłyk z krewetki z tradycyjnym sosem holenderskim z kiszonymi cytrynami, czosnkiem niedźwiedzim i oliwkami z mirabelek, zapiekanym serowym omletem z kimchi i wędzoną kiszoną kapustą

OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, ryb czy owoców morza napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary Dary Natury, woda) oraz w zależności od pogody: aromatyczny, rozgrzewający napar, sezonowa lemoniada lub domowy izotonik.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)