Ich kulinarne i prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic dziwnego, że od kilku sezonów na całym świecie panuje moda na fermentację. Domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną i pomagają w procesach przemiany materii. Na warsztatach dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla konkretnych produktów. Prowadzący opowie Wam, jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się także w jaki sposób wykorzystywać je w kuchni komponując swoje autorskie dania. Będziecie mieli też okazję spróbować unikatowych, autorskich kiszonek Michała Kępińskiego.
Na zajęciach nauczcie się 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, metody miso oraz kimchi. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie także 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
Część teoretyczna:
- Podział produktów fermentowanych
- Wpływ produktów fermentowanych na organizm
- Mikrobiologia produktów fermentowanych
- Przybory i narzędzia do wytwarzania produktów fermentowanych
- Omówienie poszczególnych rodzajów fermentacji oraz metod
- Degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego
Część praktyczna – NOWE MENU 🙂
-
Szparagi i rabarbar kiszone w aromatycznej solance z zielonym pieprzem, gwiazdkami anyżu i gorczycą
-
Nowalijkowe kimchi z bobem, aromatyczną pastą z suszonych pomidorów, dymką i świeżym imbirem
-
Truskawkowa kombucha ze świeżymi kwiatami bzu i jałowcem
-
Domowy burger z chrupiącym dorszem marynowanym w kimchi, sosem tatarskim z kiszonymi cytrynami, domowym sosem serowym z kiszonymi pomidorami i solą różaną
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, ryb czy owoców morza napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.