Ale Meksyk: Dia de los Muertos

Warszawa Hoża
Jak co roku w Halloween, zamiast cukierków i psikusów, zapraszamy Was na kulinarno-etniczną podróż do Meksyku. Dynie, nietoperze i wampiry zamienimy na wielobarwną, pełną radości, muzyki i dobrego jedzenia opowieść o Dia de los Muertos - jednym z najstarszych świąt Nowego Kontynentu. W programie tradycyjna meksykańska kolacja i kultowe cukrowe czaszki. Przewodnikiem po wielobarwnym Dia de los Muertos będzie niezastąpiona Isabel Balderas – rodowita Meksykanka, szefowa kuchni restauracji Santa Catrina.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Zapraszamy Was na wyjątkowe warsztaty kuchni meksykańskiej, podczas którego opowiemy Wam o Dia de los Muertos. Przewodniczką po tym pełnym radości, barw, muzyki i dobrego jedzenia Święcie będzie charyzmatyczna meksykańska szefowa kuchni – Isabel Balderas. Dowiecie się w jaki sposób – zupełnie inny niż w Europie – kultywuje się w Meksyku pamięć o przodkach. Jakie posiłki przygotowuje się tego dnia oraz jakie inne tradycje towarzyszą wpisanemu na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO Dia de los Muertos. Pod okiem prowadzącej, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie tradycyjną meksykańską kolację oraz kultowe cukrowe czaszki.

W programie:

  • Samodzielne przygotowanie tradycyjnych pszennych tortilli
  • Pozole verde – zupa z białej kukurydzy i wieprzowiny z pomidorami tomatillo, rzodkiewką i sałatą lodową
  • Burrito de chili con carne, czyli tortilla pszenna faszerowana mieloną wołowiną z pomidorami, jalapeño, kukurydzą, czarną fasolą, serem cheddar i awokado
  • Calaveritas de azucar – kultowe czaszki cukrowe dekorowane kolorowym lukrem i perełkami

Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny tradycyjny meksykański napój bezalkoholowy na bazie kwiatów hibiskusa Agua de Jamaica.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Isabel Balderas

Rodowita Meksykanka, od 2008 r mieszkająca w Warszawie. Ma wieloletnie doświadczenie jako szef kuchni meksykańskiej. Pracowała w restauracjach w pięciogwiazdkowych hotelach w Meksyku, Anglii, Szkocji i Polsce (m.in. w hotelu Radisson w Krakowie, gdzie była odpowiedzialna za przygotowanie meksykańskiego menu oraz w restauracji Blue Cactus). Pracowała też przez 4 lata w warszawskim hotelu Marriott. Aktualnie jest szefową kuchni w meksykańskiej restauracji Santa Catrina w Warszawie.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)