Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy Was na wyjątkowe warsztaty kuchni meksykańskiej, podczas którego opowiemy Wam o Dia de los Muertos. Przewodniczką po tym pełnym radości, barw, muzyki i dobrego jedzenia Święcie będzie charyzmatyczna meksykańska szefowa kuchni – Isabel Balderas. Dowiecie się w jaki sposób – zupełnie inny niż w Europie – kultywuje się w Meksyku pamięć o przodkach. Jakie posiłki przygotowuje się tego dnia oraz jakie inne tradycje towarzyszą wpisanemu na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO Dia de los Muertos. Pod okiem prowadzącej, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie tradycyjną meksykańską kolację oraz kultowe cukrowe czaszki.
W programie:
- Samodzielne przygotowanie tradycyjnych pszennych tortilli
- Pozole verde – zupa z białej kukurydzy i wieprzowiny z pomidorami tomatillo, rzodkiewką i sałatą lodową
- Burrito de chili con carne, czyli tortilla pszenna faszerowana mieloną wołowiną z pomidorami, jalapeño, kukurydzą, czarną fasolą, serem cheddar i awokado
- Calaveritas de azucar – kultowe czaszki cukrowe dekorowane kolorowym lukrem i perełkami
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny tradycyjny meksykański napój bezalkoholowy na bazie kwiatów hibiskusa Agua de Jamaica.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.