Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
To nie będzie zwykła lekcja gotowania, a kulinarno-kulturalna podróż do jednego z najgorętszych gastro kierunków świata. Będzie to też doskonała okazja, by poznać kulisy meksykańskiego street foodu i porozmawiać o tamtejszych tradycjach kulinarnych. Poznacie różnego rodzaje taco i dowiecie się skąd pochodzą te najpopularniejsze i czym się od siebie różnią. Dowiecie się jaką rolę odgrywają w kulturze Meksyku i dlaczego zdobyły taką popularność na całym świecie. Isabel opowie Wam także jak przygotowuje się je tradycyjnie w meksykańskich domach oraz z czym taco są najpyszniejsze. Nie zabraknie też oryginalnych, meksykańskich produktów oraz tipów i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Samodzielnie przygotujecie: kukurydzianą tortillę, 3 rodzaje taco oraz 2 salsy.
W programie:
- Tortilla kukurydziana
- Tacos de cochinita z szarpaną wieprzowiną w marynacie z pomarańczą i guajillo
- Tacos de fajita pollo z grillowanym kurczakiem i papryką flambirowaną z tequilą
- Tacos de colifor – tortilla kukurdziana z kalafiorem w kokosowym cieście i sezonowymi dodatkami
- Pico de gallo – sos z pomidorami, jalapeño i kolendrą
- Salsa borracha con chipotle – z pomidorami i papryka chipotle z piwem Corona
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i zioła z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz inspirowany Meksykiem napar rumiankowo-miętowy.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.