Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Czym charakteryzuje się dobre pieczywo na zakwasie? Ciągnącą teksturą z większymi i mniejszymi dziurami, chrupką, karmelową skórką, delikatnymi nutami kwaśnymi i przede wszystkim aromatem zakwasu prowadzonego z miłością i dbałością. W totalnie magiczny świat sztuki piekarniczej wprowadzi Was Piotrek Bruś Klepacki. W trakcie dwudniowego kursu nauczycie się przygotowywać: niezawodny chleb żytni w foremce, kultowy chleb pszenny na zakwasie, obłędną focaccię, maślane bułki burgerowe oraz indyjskie roti.
Dowiecie się czym różnią się drożdże piekarskie od zakwasu. Poznacie różne rodzaje drożdży (świeże, suszone, instant) oraz zakwasów (pszenne, pełnoziarniste i żytnie). Porozmawiacie o tym w jaki sposób je przygotować: jak o nie dbać i prowadzić, by odwdzięczały się pięknymi wypiekami. Do tego podstawowe akcesoria piekarnicze oraz mąki i ziarna: typy, rodzaje, przechowywanie, dobieranie ich do rodzaju chleba oraz kiełkowanie ziaren! Nie zabraknie też zakwasowych trików w duchu idei zero waste, które będziecie mogli z łatwością wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Nauczycie się też jak dobierać dodatki, by jeszcze bardziej podkręcić smak domowego pieczywa.
W programie:
- Chleb żytni w foremce
- Chleb pszenny na zakwasie
- Kultowa foccacia
- Maślane bułki burgerowe
- Indyjskie roti
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada. Każdy zabierze ze sobą receptury oraz słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos, by zabrać to, czego nie uda Ci się zjeść w trakcie zajęć #thereisnoplanetb
Kurs trwa 2 dni: w piątek wieczorem (od godz. 18.00) oraz w sobotnie przedpołudnie (od godz. 11.00).