Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
To będzie niezapomniana, prawdziwa kulinarna petarda! W naszej kuchni królować będą sezonowe warzywa, bliskowschodnie przyprawy i zioła, które przeniosą Was do jednego z najpiękniejszych i najsmaczniejszych zakątków świata. Prowadzący wprowadzi Was w świat wielowątkowej, wielokulturowej kuchni Bliskiego Wschodu. Poznacie tradycyjne produkty, przyprawy oraz zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Dowiecie się też w jaki sposób buduje się te wyraziste, unikalne smaki, wobec których nie sposób przejść obojętnie. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pracując w parach przygotujecie zmysłową, walentynkową kolację.
W programie:
- Domowy za’atar z prażonym, ucieranym sezamem, tymiankiem i oliwą
- Drożdżowe chlebki manakish z za’atarem
- Labneh z karmelizowanymi boczniakami, marynowanymi w aromatycznych przyprawach z melasą z granatów i kolendrą
- Pieczona dynia z grillowanym serem halloumi, libańskim sosem cytrynowym, pestakami granatu i kolendrą
- Riz bi Halleb – delikatny pudding ryżowo-pistacjowy aromatyzowany szafranem i kwiatem pomarańczy
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) aromatyczny, sezonowy napar oraz walentynkowe prosecco.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb
Zajęcia mają charakter wspólnego gotowania dla par. Na jednym stanowisku mogą gotować 2 osoby. Przy zakupie biletu należy wskazać liczbę zakupowanych stanowisk nie osób (1 stanowisko: 2 osoby).