UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w patio OCHO, przy Teatrze Ochota, na ul. Mikołaja Reja 9 na warszawskiej Ochocie.
Na zajęciach nauczycie się przygotować steki na grillu. Poznacie różne stopnie wysmażenia tj. blue, rare, medium rare, medium, medium well i well done oraz metody sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa. Dowiecie się czym jest sezonowanie i dlaczego się to robi. Prowadzący zdradzi Wam też jakiego rodzaju mięso wybierać na steki – gdzie je kupować i na co zwracać uwagę kupując. Nauczycie się różnych sposobów marynowania, zasad przyprawiania steków oraz przygotowania ich do grillowania. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i przygotują 3 steki.
W programie:
- Polędwica wołowa z sałatką ziemniaczaną, letnim colesławem z kaparami, anchois i oliwą z młodych ziół
- Rostbef na sałatce z soczewicą, buraczanym hummusem, pestkami dyni i dressingiem miodowym
- Antrykot z grillowanymi letnimi warzywami, grillowanym batatem i masłem ziołowym
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych steków w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowana będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub sezonowa lemoniada.