Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Teoria
- Sposób serwowania
- Planowanie produkcji
- Burgery na wynos: planowanie produkcji, opakowania
- Przechowywanie
- Dobór kompozycji
- Kosztorysowanie
- O mięsie do burgerów: co/jak/dlaczego
- O zamiennikach mięsa do burgerów: co/jak/dlaczego
Praktyka
1. Samodzielne przygotowanie, wypiek i farbowanie bułek burgerowych:
a) Tradycyjna maślana bułka burgerowa z czarnuszką
b) Czarna bułka burgerowa z sezamem
c) Buraczana wegańska bułka burgerowa z czarnym sezamem
2. Samodzielne przygotowanie burgerowych sosów: ketchup z pieczonej papryki, pikantny majonez, wegańskie aioli z hoisin
3. Samodzielne przygotowanie burgerowych dodatków: śliwkowa konfitura z czerwonej cebuli, kimchi, wędzony pomidor, szybkie pikle
4. Samodzielne przygotowanie, formowanie 3 rodzajów kotletów burgerowych: tradycyjny wołowy, jagnięcy i wegański
a) Cheeseburger wołowy z serami cheddar i mimolette, sałatą, szybkimi piklami z warzyw sezonowych oraz ketchupem z pieczonej papryki (w czarnej bułce)
b) Burger jagnięcy z kozim serem, śliwkową konfiturą z cebuli, wędzonym pomidorem i pikantnym domowym majonezem (w maślanej bułce)
c) Azjatycki burger wegański na bazie tofu i kolendry z kimchi, świeżym ogórkiem w sezamowej marynacie i aioli z sosem hoisin (w wegańskiej bułce buraczanej
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy napar lub lemoniada.
Wszystkie przygotowane na zajęciach dania będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. W trakcie 8-godzinnych zajęć przewidziane są krótkie przerwy regeneracyjne.
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia kursu.