Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Teoria
- Podstawowe produkty kuchni wegańskiej
- Zamienniki w kuchni roślinnej
- Budowanie smaków w kuchni roślinnej: przyprawy, zioła, sosy, zamienniki nabiału/mięsa/ryb
- Operowanie kontrastowymi teksturami w kuchni roślinnej
- Planowanie menu i produkcji
- Przechowywanie dań
Praktyka
- Bliny z marchewkami á la łosoś serwowane z samodzielnie przygotowanym kwaśnym twarożkiem z migdałów oraz musztardą lax (wegański twarożek migdałowy)
- Wegański Mac and Cheese (wegański sos serowy)
- Lasagna Bolognese z kalafiorowym beszamelem (beszamel kalafiorowy)
- Stek z kalafiora w kremowym sosie miso z grillowanymi pomidorami oraz kolendrową oliwą (kremowy sos miso)
- Czekoladowy creme brulée z orzechami laskowymi w karmelu i śliwkowym coulis (mus czekoladowy)
- Oliwny biszkopt z waniliowym parfait oraz gruszką poszetowaną w wanilii (parfait, wegański biszkopt)
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz w zależności od pogody: sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.
Wszystkie przygotowane na zajęciach dania będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. W trakcie 8-godzinnych zajęć przewidziane są krótkie przerwy regeneracyjne.
UWAGA! Praktykujemy zasady #zerowaste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos na to, czego nie uda Ci się skonsumować w trakcie kursu.
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia kursu.