Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Teoria
- Podstawy kuchni japońskiej
- Historia sushi
- Podstawowe produkty wegańskiego sushi
- Podstawowe marynaty wegańskiego sushi
- Podstawowe sosy wegańskiego sushi
- Dobór kompozycji
- Planowanie produkcji
- Wegańskie sushi na wynoś: planowanie produkcji, opakowania
- Przechowywanie
- Kosztorysowanie
Praktyka
- Proces gotowania ryżu do sushi
- Podstawy pracy przy stanowisku, trzymanie noża, postawa przy desce, utrzymanie porządku na stanowisku3.
- Knife skills: techniki cięcia w odniesieniu do warzyw i sushi
- Przygotowanie zalewy do ryżu i obchodzenie się z ryżem po przygotowaniu
- Przygotowanie rolek, rozkładanie ryżu, proporcje składników: hosomaki, uramaki, futomaki
- Robienie małych form sushi, gunkan maki, temari, nigiri
- Nietypowe rodzaje sushi
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz w zależności od pogody: sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.
Wszystkie przygotowane na zajęciach dania będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. W trakcie 8-godzinnych zajęć przewidziane są krótkie przerwy regeneracyjne.
Fot. by nat orce
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia kursu.