Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na dwudniowym kursie cukierniczym Prowadzące: Daria Maisiuk – założycielka oraz Aleksandra Czaplińska – Head Pastry Chef Eklerowni przeprowadzą Was przez cały proces powstawania francuskich eklerów. Nauczycie się 2 metod zaparzania ciasta – przy użyciu miksera oraz metody ręcznej. Omówicie szczegółowo rolę każdego składnika w recepturze. Dowiecie się w jaki sposób pracować nad prawidłową konsystencją ciasta – jak dobrać odpowiednią ilość jajek oraz czas mieszania. Wspólnie przećwiczycie różne metody szprycowania i zobaczycie jak uzyskać idealny kształt eklera. Porozmawiacie o „sztuczkach” przy wypieku eklerów oraz innych, istotnych aspektach technicznych w procesie przygotowania. Omówicie jak – wykorzystując proces aromatyzowania śmietany – bawić się smakami. Poznacie też podstawowe techniki dekorowania eklerów. Do tego mnóstwo technicznej wiedzy na temat ciasta, wypieku, kompozycji smakowych i tworzenia wariacji na bazie poznanych receptur oraz inspiracje do dalszego eksperymentowania ze smakami, formami i dekoracją. Prowadzące podpowiedzą Wam też jak przygotować eklery na specjalne okazje.
Pracując indywidualnie przygotujecie 4 rodzaje eklerów.
W programie:
- Ciasto parzone krok po kroku
- Przygotowanie i wypiek ekler owych korpusów
- Przygotowanie 4 rodzajów kremów
- Dekorowanie eklerów
- Ekler waniliowy: klasyczny crème pâtissière waniliowy oraz glazura waniliowa bez żelatyny
- Ekler marakuja: gotowany crème pâtissière na bazie purée owocowego oraz glazura na bazie purée z marakui
- Ekler różany: kremowy mus różany na bazie białej czekolady oraz klasyczna glazura z białej czekolady, żelatyny oraz ubijanego ganache
- Ekler słony karmel, czyli numer popisowy Eklerowni: krem na bazie karmelu i serka mascarpone oraz karmelową glazura
Przygotowane przez siebie eklery będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy, herbaty czy ziołowego naparu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do eklerów, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb
Kurs trwa 2 dni: w sobotę (2.03) od godz. 11.00 oraz w niedzielę (3.03) od godz. 11.00.