Eklery: dwudniowe szkolenie cukiernicze

Warszawa Hoża
Jeśli istniałby konkurs na najbardziej wytworny deser świata, na pewno byłyby w czołówce. Eleganckie i stylowe. Pełne szyku i klasy - jak na ulubieńców Paryża przystało. Ikona francuskiego, nowoczesnego cukiernictwa. Wymagające, niezwykle precyzyjne w wykonaniu, niewybaczające błędów. Jednocześnie pozwalające na kreatywność i prezentację cukierniczego kunsztu. Zapraszamy Was na dwudniowe zajęcia cukiernicze z francuskich eklerów z Darią Maisiuk i Aleksandrą Czaplińską z kultowej, trójmiejskiej Eklerowni.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na dwudniowym kursie cukierniczym Prowadzące: Daria Maisiuk – założycielka oraz Aleksandra Czaplińska – Head Pastry Chef Eklerowni przeprowadzą Was przez cały proces powstawania francuskich eklerów. Nauczycie się 2 metod zaparzania ciasta – przy użyciu miksera oraz metody ręcznej. Omówicie szczegółowo rolę każdego składnika w recepturze. Dowiecie się w jaki sposób pracować nad prawidłową konsystencją ciasta – jak dobrać odpowiednią ilość jajek oraz czas mieszania. Wspólnie przećwiczycie różne metody szprycowania i zobaczycie jak uzyskać idealny kształt eklera. Porozmawiacie o „sztuczkach” przy wypieku eklerów oraz innych, istotnych aspektach technicznych w procesie przygotowania. Omówicie jak – wykorzystując proces aromatyzowania śmietany – bawić się smakami. Poznacie też podstawowe techniki dekorowania eklerów. Do tego mnóstwo technicznej wiedzy na temat ciasta, wypieku, kompozycji smakowych i tworzenia wariacji na bazie poznanych receptur oraz inspiracje do dalszego eksperymentowania ze smakami, formami i dekoracją. Prowadzące podpowiedzą Wam też jak przygotować eklery na specjalne okazje.
Pracując indywidualnie przygotujecie 4 rodzaje eklerów.

W programie:

  • Ciasto parzone krok po kroku
  • Przygotowanie i wypiek ekler owych korpusów
  • Przygotowanie 4 rodzajów kremów
  • Dekorowanie eklerów
  • Ekler waniliowy: klasyczny crème pâtissière waniliowy oraz glazura waniliowa bez żelatyny
  • Ekler marakuja: gotowany crème pâtissière na bazie purée owocowego oraz glazura na bazie purée z marakui
  • Ekler różany: kremowy mus różany na bazie białej czekolady oraz klasyczna glazura z białej czekolady, żelatyny oraz ubijanego ganache
  • Ekler słony karmel, czyli numer popisowy Eklerowni: krem na bazie karmelu i serka mascarpone oraz karmelową glazura

Przygotowane przez siebie eklery będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy, herbaty czy ziołowego naparu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do eklerów, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Kurs trwa 2 dni: w sobotę (2.03) od godz. 11.00 oraz w niedzielę (3.03) od godz. 11.00.

Prowadzący

Daria Maisiuk i Aleksandra Czaplińska

Daria Maisiuk i Aleksandra Czaplińska, czyli założycielka i właścicielka (Daria) oraz Head Pastry Chef (Aleksandra) kultowej, trójmiejskiej Eklerowni – pierwszej w Polsce cukierni specjalizującej się w eklerach. Tradycyjne receptury łączą z autorskimi, nietuzinkowymi kompozycjami smakowymi, które na nowo pozwoliły im zdefiniować ten dobrze znany, paryski deser. W ich trójmiejskiej pracowni, każdego dnia powstaje tysiąc ręcznie robionych, eleganckich i oryginalnych eklerów.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)