Na warsztatach nauczycie się przygotowywać tradycyjne dania kuchni francuskiej. Prowadząca opowie Wam o tamtejszej kulturze kulinarnej oraz produktach wykorzystywanych do przygotowania słynnych na całym świecie dań. Dowiecie się w czym tkwi tajemnica jej wyjątkowości i dlaczego uchodzi za źródło inspiracji najwybitniejszych szefów kuchni, a jej znajomość to podstawowa wiedza szanujących się kucharzy. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą, francuską ucztę składającą się z 4 dań.
W programie:
- Crostini z tradycyjnymi dodatkami: tapenadą, pâté wątróbkowym z brandy i caviar aubergine
- Porowe vichyssoise z małżą Świetego Jakuba
- Confit warzywne z jajkiem poché i prowansalskim sosem rouille
- Fondant czekoladowy z angielskim sosem o smaku fêve tonka i coulis porzeczkowy
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.