Zapraszamy na kolejne grillowanie, tym razem poświęcone tematowi Surf and Turf, czyli komponowaniu potraw na bazie ryb i owoców morza oraz mięsa. Na zajęciach dowiecie się skąd pochodzi Surf and Turf oraz jak i dlaczego ten sposób łączenia produktów trafił do najmodniejszych restauracji na całym świecie. Poznacie podstawowe zasady tworzenia kompozycji kulinarnych w stylu Surf and Turf. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać owoce morza i ryby oraz mięso na grillu i jakie rodzaje najlepiej się do tego nadają. Nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, doprawiania owoców morza oraz krojenia, przygotowywania i doprawiania mięsa. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie i przygotuje 4 potrawy.
W programie:
- Sezonowany rostbef wołowy z grillowanymi zielonymi szparagami i sosem homarowym z krewetkami i pomidorkami
- Szaszłyki z rolowanym łososiem w piersi kurczaka i avocado
- Grillowany dorsz bałtycki z pastą wasabi, szynką parmeńska, prażonym bekonem i salsą oliwkową z zielonymi warzywami
- Grillowana polędwiczka wieprzowa w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym z chorizo i czarnymi muszlami
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.