Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
To będzie fascynująca podróż do niezwykłego świata grzybów hodowlanych. Na zajęciach dowiecie się jak uprawiać grzybyhodowlane w domu, ogrodzie, balkonie, czy piwnicy. Wspólnie założycie od podstaw 2 hodowle: boczniaka ostrygowego oraz grzybów shitake. Dowiecie się w jaki sposób wykorzystywać grzyby hodowlane w kuchni. Poznacie ich wartości odżywcze oraz ulubione kompozycje smakowe. Nauczycie się też je prawidłowo przygotowywać, doprawiać i marynować. Prowadzący opowie Wam też w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoją świeżość. Na warsztatach porozmawiacie też o roli jaką odegrają grzyby hodowlane w rozwoju kulinariów w przyszłości. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei zero waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim domowym gotowaniu. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie 3 dania z grzybami w roli głównej.
W programie:
- Hodowla od podstaw boczniaka ostrygowego
- Hodowla od podstaw grzybów shitake
- Domowy makaron ze smażonymi dzikimi grzybami na palonym maśle z estragonem i ricottą
- Burger z boczniakiem w stylu KFC z boczkiem, masłem orzechowym i kiszoną marchewką
- Boczniaki w korzennej marynacie z gwiazdkami anyżu, cynamonem i czerwoną cebulką (na wynos)
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar, lemoniada lub domowy izotonik. Przygotowane samodzielnie hodowle boczniaka ostrygowego i grzybów shitake będziecie mogli zabrać ze sobą do domu.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb